Grillowanie zimą – czy to dobry pomysł?

by Karol
0 comment

Każdego roku z utęsknieniem czekamy na rozpoczęcie wiosenno-letniego sezonu grillowego, wspólnego czasu spędzanego na łonie natury i świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny albo znajomych, zajadając przepyszne, niezwykle aromatyczne i bogate w smaku grillowane specjały. Czy jednak musimy zwlekać aż tak długo? Schować grill na długie jesienno-zimowe miesiące i niemal zapomnieć o istnieniu smażonych i przygotowywanych w ten właśnie sposób potraw? Absolutnie nie! Z powodzeniem można grillować również wtedy, gdy za oknem deszcz, śnieg albo plucha!

Zimowe grillowanie – jak się na nie przygotować? 

Grillowanie zimową porą to idealne rozwiązanie, aby zjeść coś pysznego i sycącego na przykład po wspólnym kuligu, czy długim i mroźnym spacerze. Warto zdecydować się na tego typu atrakcje zarówno na zimowych wyjazdach, na przykład okresie świątecznym, albo podczas ferii, ale także i na co dzień – na własnym tarasie albo w ogrodzie. Do zimowej aury najlepiej pasują grillowane oscypki z żurawiną, soczyste ryby i aromatyczne mięsa, a do popicia oczywiście grzane wino!

Aby jednak grillować na mrozie, trzeba odpowiednio się do tego przygotować – przydatne akcesoria na grill to między innymiciepłe rękawice, które zapobiegną odmarzaniu dłoni, wykonane ze stali nierdzewnej szczypce i łopatki, a także pokrowce, które ochronią nasz sprzęt przed działaniem ujemnych temperatur i skrajnych warunków atmosferycznych, jeżeli jest on przechowywany na dworze.

O czym jeszcze należy pamiętać?   

Grillując zimą na świeżym powietrzu koniecznie trzeba zwrócić uwagę także na odpowiednią temperaturę i dostateczne rozgrzanie rusztu, zanim położymy na nim przygotowane wcześniej produkty i potrawy. Na przykład nowoczesne grille gazowe umożliwiają perfekcyjną i dokładną regulację oraz ustawienie pożądanej temperatury pieczenia. Warto zdawać sobie sprawę, że grillując w chłodnych porach roku, zwłaszcza przy ujemnych temperaturach, należy nieco wydłużyć czas smażenia w stosunku do grillowania letniego.

Dobrym pomysłem będzie także inwestycja w urządzenie z dołączoną pokrywą. Kiedy natomiast lepiej nie grillować? Przy bardzo mocnych podmuchach wiatru oraz podczas gwałtownej burzy – takie skrajne warunki atmosferyczne mogą bowiem spowodować przewrócenie się grilla, poparzenie grillującej, czy też stojącej w pobliżu osoby, a nawet przypadkowe, niebezpieczne wzniecenie ognia.

Podłoże, na którym stoi grill, powinno być także stabilne i oczyszczone ze śniegu i błota. Oczywiście posiadając niewielkiego, przenośnego grilla, możemy także przy zachowaniu zdrowego rozsądku oraz ostrożności, grillować na swoim balkonie, a nawet we własnym domu.

You may also like

Leave a Comment